Basket

 

Basket är en sport som skapades av en kanadensisk professor och gyminstruktör vid namn James Naismith år 1891. Han ville skapa en sport som hans gymklass vid det lokala YMCA kunde utöva under regniga dagar. Den nya sporten skulle vara lämplig att spela i de gymnastiksalar som YMCA förfogade över och inte vara allt för hårdhänt. Det skulle också vara en sport som man fick bra motion av att sysselsätta sig med. De första korgarna som han utvecklade hade en botten, vilket alltså innebar att man manuellt fick ta ur bollen ur korgen varje gång någon gjorde mål. Från början använde man en lång pinne för att peta ur bollen ur korgen, men man märke så småningom att detta inte var särskilt effektivt. Man tog då bort botten på korgen så att bollen faller igenom den av sig själv.

 

Basketens utveckling under 1900-talet
Från början använde man en fotboll för att spela basket, men bollen kom snart att utvecklas till en bättre variant som var mer lämpad för sporten. Det var inte förrän på 1950-talet som Tony Hinkle tog fram den nuvarande bollen med orange färg. Man hade tidigare spelat med bruna bollar. Anledningen till färgbytet var att hitta ett alternativ som både spelare och åskådare kunde se bättre. Reglerna har också genomgått stora förändringar. Det var till exempel inte tillåtet att dribbla från början, något som numera är en stor del av sporten. Även planens utformning har förändrats. Under Naismiths tid var planen ungefär hälften så stor som idag och varje lag hade nio spelare på planen.

 

NBA och basket utanför Nordamerika
NBA är den nordamerikanska basketligan och anses av de flesta vara den bästa i världen. Ligan grundades 1946 och består i dagsläget av 30 lag. 29 av dessa lag är amerikanska, medan endast ett är från Kanada. Från början bestod NBA av elva lag och antalet klubbar har genom åren varierat. Basket är större i USA än i många andra länder och det amerikanska landslaget dominerar ofta internationella tävlingar. Det finns dock flera europeiska, asiatiska och latinamerikanska spelare i dagens NBA. Andra länder där basket har hög status är bland annat Spanien och Argentina.

Basket 1

 

Taggar: