Charles Barkley

 

Charles Barkley har gått till historien inom basket som en av de mest dominanta power forward-spelarna i NBA någonsin. Hans förmågor har gjort att han förtjänat flera smeknamn, däribland ”Sir Charles”, ”Chuck” och ”The Round Mound of Rebound”.800px-Charles_Barkley_at_East_Carolina_University

Barkley föddes i Alabama 1963. Han studerade på Leeds High School, och spelade samtidigt i skolans basketlag. När han först ansökte om att vara med i laget blev han dock inte antagen på grund av att han var för kort. Först året efter, då han hade växt mer än en decimeter och var 1,93 meter lång, fick han en position i laget. Han uppmärksammades dock inte av några av de talangjägare för universitetslagen som tittade på high school-matcherna – inte förrän i semifinalen i statsmästerskapen. Barkley kämpade med sin vikt under sina år i high school, och efter matchen sade Sonny Smith, som var tränarassistent för Auburn Universitys basketlag, att han hade sett ”en tjock kille […] som kan spela som vinden”. Det var också på Auburn University som Barkley studerade i tre år, och spelade basket för i tre år, efter att han rekryterats av Smith.

Hans karriär inom NBA började 1984, då han avslutade sina studier på universitetet ett år för tidigt för att satsa på sin basketkarriär. Han rekryterades till Philadelphia 76ers, där han hamnade i ett lag med rutinerade spelare. Tack vare den hjälp och vägledning han fick av veteranspelaren Moses Malone lärde sig Barkley att hantera sin vikt och förbereda sig på rätt sätt inför en match. Under sin karriär som basketspelare tävlade Barkley för USA:s landslag Dream Team i OS två gånger, och var med om att vinna guldmedalj båda gångerna. Han har bland annat utsetts till All-Star MVP 1991 och ligans MVP 1993. Vid NBA:s 50-årsjubileum utsågs han till en av de 50 bästa spelarna någonsin i NBA.

Barkley drog sig till slut tillbaka från basketen år 2000, och har sedan dess haft en framgångsrik karriär som NBA-analytiker i olika tv-program. Han har dessutom skrivit ett antal böcker, och även visat intresse för att ge sig in i politik.

Om du samlar på föremål relaterade till Charles Barkley eller andra NBA-spelare, kan du enkelt hitta de som är till försäljning genom att söka på Allaannonser.nu. Då söker du på de flesta annonssidor med en enda sökning.

 

Taggar: