Elsa Hosk

 

Elsa Hosk är en svensk fotomodell som är 28 år och kommer från Stockholm. Vid 13 års ålder fick hon kontrakt med två agenturer i Sverige som heter Mikas och Stockholmsgruppen. Vid 14 års ålder åkte hon till Tokyo eftersom den japanska modellagenturen Donna gav henne en chans att arbeta där under en månad. Vid sidan av sina studier, både i grundskolan och gymnasiet, fortsatte hon att arbeta som modell för att sedan bli nominerad som Årets svenska modell både år 2005 och 2006. Elsa Hosk har arbetat för många av de stora modehusen i världen.

Elsa Hosks lovande basketkarriär

Elsa Hosk var lovande i basket innan hon började att arbeta som modell. Hon spelade för Stockholm och Sverige i tävlingar som Nordiska skolspelen år 2001. Vid 12 års ålder var hon en av de bästa kvinnliga basketspelarna i Storstockholm. När hon började att arbeta som modell vid 13 års ålder kände hon att hon inte hann med både basket, modellarbetet och skolan. Hon beslutade sig för att satsa på att vara modell eftersom hon kände att inte kunde vara på topp inom basketen längre. Elsa Hosk säger att hon vill vara bäst på det som hon beslutar sig för att göra. Om hon inte är bäst, vill hon inte syssla med det.

Basketens utveckling genom åren

Basketen skapades av James Naismith år 1891. Han ville ha en sport som han kunde utöva inomhus under regniga dagar. Sporten fick inte vara för hårdhänt och skulle samtidigt ge bra motion. Från början använde man en fotboll men senare utvecklade man en boll som var mer lämpad för sporten. På 1950-talet beslutade man att bollen skulle vara orange i stället för brun, eftersom publiken kunde se en orange boll bättre. Både regler och planen har förändrats under åren. Under Naismiths tid var basketplanen hälften så stor. NBA är den nordamerikanska ligan och anses vara en av de bästa basketligorna i världen. Många spelare från andra länder spelar i NBA.