Magic Johnson

 

Earvin ”Magic” Johnson Jr är en amerikansk basketspelare född 1959. Han spelade som point guard för NBA-laget Los Angeles Lakers under 13 säsonger. Magic anses vara en av de främsta basketspelarna genom alla tider och blev utsedd till ligans mest värdefulla spelare tre gånger. Han deltog i en NBA-final vid nio tillfällen och var med och vann ligaguld fem gånger mellan åren 1980 och 1988. De bästa lagen i NBA under Magics tid som aktiv var hans eget lag Los Angeles Lakers och Boston Celtics. Bostons bäste spelare under denna period var Larry Bird, vars rivalitet med Magic var mycket omskriven.

 

Privatliv och pensionering
Utöver att Magic Johnson är känd som en av basketsportens största stjärnor någonsin är han också känd för att han var en av de första stora stjärnorna att drabbas av HIV. Magic upptäckte att han hade HIV när han genomgick en läkarundersökning innan NBA-säsongen 1991-1992 skulle börja. Den sjunde november höll han en presskonferens där han meddelade att han omedelbart skulle sluta med basket och istället viga sitt liv åt att bli frisk från sin sjukdom. HIV var vid denna tidpunkt extremt stigmatiserande och dödligheten mycket hög. De flesta visste heller inte hur det smittade och när Magic samma år blev framröstad att delta i en all-starmatch, trots sin pensionering, möttes han därför av skepsis från kollegerna. Många uttryckte sitt missnöje med att han skulle delta och flera spelare var oroliga för att bli smittade. Magic spelade trots detta matchen och ledde sitt lag till en stor seger. Han blev också utsedd till matchens bästa spelare och gratulerades av spelare i båda lagen.

 

Comeback och pensionering igen
1992 ville Magic göra en comeback, bara ett år efter att han lagt av med basketen. Han deltog i Lakers försäsongsträning, men drog sig sedan ur laget innan säsongen hann börja. Han gjorde sedan ytterligare en comeback 1996 och spelade denna gång flera matcher. Denna comeback blev mycket lyckad och han gjorde massor av poäng för sitt lag under 32 matcher. Efter detta lade han dock av med basketen för gott. I efterhand har Magic Johnson sagt att han pensionerade sig för att inte skada sporten och för att han upplevde ett stort tryck från många spelare att inte delta i några matcher. Magic har i efterhand sagt att han ångrar sitt beslut och inte hade gjort samma sak idag, när han vet mer om sjukdomen. Han har dock fortsatt vara en Lakers-supporter och haft många aktier i laget. Han sålde dock de flesta av sina aktier för 180 miljoner kronor för några år sedan.

Magic Johnson and Larry Bird 1985 NBA Finals

 

Taggar: