Michael Jordan

 

Michael Jordan är en amerikansk före detta basketspelare som är född 1963. Han spelade 15 säsonger i NBA för lagen Chicago Bulls och Washington Wizards. Michael Jordan är allmänt ansedd som den bästa basketspelaren någonsin. Han anses också i hög grad ha bidragit till att den amerikanska basketligan blivit så populär, både i Nordamerika och resten av världen. Anledningen till att han var så bra är för att han var en ovanligt komplett basketspelare. Han fick smeknamnet ”Air Jordan” för sina långa hopp och slamdunks, men han var samtidigt mycket bra i det defensiva spelet. Han fick många utmärkelser under sin långa karriär och blev bland annat utsedd till ligans mest värdefulle spelare vid fem tillfällen. Jordan blev också uttagen till all-starlaget 14 gånger och vann NBA sex gånger mellan 1991 och 1998. Större delen av sin karriär spelade han i Chicago Bulls, men han gjorde också en comeback i Washington Wizards år 2001. Trots att hans comeback kantades av skador blev han lagets mest värdefulla spelare och gjorde flest poäng av alla Wizards-spelare.

 

Livet efter basketen
Som den mest kände basketspelaren på jorden fick Michael Jordan många lukrativa sponsorkontrakt. Han ingick bland annat ett samarbete med Nike och skapade skorna Air Jordan. Produkten blev en mycket stor framgång och är än idag populära. År 1996 spelade han huvudrollen i filmen Space Jam, vilket ytterligare bidrog till hans status som världsstjärna. Idag är Michael Jordan mångmiljonär och äger en del av NBA-laget Charlotte Bobcats. Han har också en egen klädlinje och har ett stort intresse för motorcyklar. Jordan är fortfarande mycket populär och omskriven i media, särskilt i USA. Att han fortsatt som aktiv inom basketen har bidragit till detta, liksom att han har flera sponsoruppdrag från bland annat Nike, Gatorade och Hanes.

 

Idol bland unga
Bland ungdomar som spelar basket är han en stor inspiration, trots att han inte varit aktiv på över ett decennium. Han förespråkar ofta vikten av disciplin och god kosthållning för att kunna spela basket på en hög nivå. Att blanda bra mat med träning på rätt sätt är viktigt för alla som vill bli bra idrottare. Matklubben är en bra sajt på nätet med flera nyttiga recept som passar dig som sportar mycket.

Michael Jordan at Boston Garden

 

Taggar: