Regler för basket

 

Basket är en sport där två lag möts och man strävar efter att göra så många mål som möjligt i motståndarens korg och få så många poäng som det går. Basket spelas både på amatörnivå och elitnivå, och i andra länder som exempelvis USA får de mest framstående spelarna stora och exklusiva sponsringskontrakt. Precis som i alla sporter så finns det regler att förhålla sig till i spelet och som göra matcherna rättvisa.

 

Vanligaste reglerna
Hos Svenska basketbollförbundet kan man läsa de aktuella reglerna i sin helhet. Med jämna mellanrum kommer regelrevideringar som justerar detaljer i bedömningarna men basket är en etablerad sport där poäng och vad man får och inte får göra är reglerade sedan många år tillbaka.

Basketball Player Slam Dunking

 

Olika typer av skott ger olika mycket poäng i basket. En målskicklig spelare kan med andra ord dra in en hel del poäng till laget. Om en spelare befinner sig utanför trepoängslinjer och skjuter bollen i korgen får laget 3 poäng. Befinner sig spelaren innanför trepoängslinjen får laget 2 poäng. Om spelaren däremot har ett straffkast och lyckas göra mål får laget 1 poäng. Straffkast får en spelare då den blivit foulad, det vill säga oschysst behandlad av en annan spelare på planen. Även om basket är en tuff och fysisk sport så finns det reglerat hur mycket man får vara fysisk. Det är exempelvis inte ok att knuffas och slå andra spelare.

 

Skador inom basket
Inom basket, precis som i många andra sporter, förekommer idrottsskador. Idrottsmassage och naprapati kan vara bra behandlingar både i förebyggande och rehabiliterande syfte. Man hittar behandlande mottagningar över hela landet, exempelvis naprapat Stockholm. Inom basketsporten är vissa skador mer representerade än andra. Vanliga skador är exempelvis nackskador, ryggproblem, hjärnskakning, höftskador, armbågsskador, stukade fingrar och bruten näsa. Genom att följa regler, vara noga med styrketräning mellan träningspassen och värma upp innan samt varva ner och stretcha efteråt så kan man minska skaderisken något. Sedan gäller det förstås att alla spelare, trots att de har fullt fokus på bollen spelet, ändå tar hänsyn till och respekterar de andra spelarna på planen.