Shaquille O’Neal

 

Shaquille O’Neal, som också kallas Shaq, föddes 1972 i New Jersey i USA. Han har numera dragit sig tillbaka från basketen, men var under sina aktiva år en av NBA:s tyngsta spelare någonsin med sina 147 kilo fördelade på 2,16 meter.

Under sin 19 år långa karriär i NBA (National Basketball League) spelade O’Neal för inte mindre än sex olika lag. Han började sitt vuxna liv med att studera vid Louisiana State University, med draftades direkt efter sina studier till laget Orlando Magic, som förstahandsval i NBA:s uttagningar 1992. O’Neal spelade på centerpositionen, och blev snabbt en av ligans bästa spelare på den positionen. Han vann utnämningen Årets nybörjare (Rookie of the Year) 1992-1993, och tog sitt lag till final i NBA 1995. Efter denna framgång lämnade han laget som inlett hans karriär i NBA, och gick över till Los Angeles Lakers. Med Lakers vann O’Neal tre mästerskap, 2000, 2001 och 2002. På grund av spänningar mellan O’Neal och en annan spelare byttes han dock till Miami Heat 2004, och därefter till Phoenix Suns mitt i säsongen år 2007-2008. Efter detta byttes han vidare till Cleveland Cavaliers för säsongen 2009-2010 och spelade för Boston Celtics säsongen efter, innan han drog sig tillbaka från basketen.Shaquille_O'Neal_Free_Throw

Shaquille O’Neal är sannolikt en förebild för många unga basketspelare i hela världen. Om din son eller dotter tränar basket finns det förmodligen en stor risk att träningskläder kommer bort i omklädningsrummet, särskilt om laget har likadana träningströjor. Det kan därför vara en bra idé att sy fast namnlappar i ditt barns kläder. Du kan köpa namnlappar i många olika varianter på Namnband.se.

Det unika med O’Neal i basketvärlden är att han förutom sin basketkarriär också har gjort sig känd som rappare och skådespelare. O’Neal har gett ut fem studioalbum som rappare. Hans debutalbum, Shaq Diesel, kom ut 1993 och sålde platina. Han har även rappat i Michael Jacksons låt ”2 Bad”, som var med på Jacksons album HIStory från 1995. O’Neal har även medverkat som skådespelare i ett antal filmer (till exempel Scary Movie 4, Blue Chips och Kazaam), som dock mottagit ganska hård kritik från filmkritiker.

 

Taggar: