Streetbasket

 

Då basket spelas mot en korg som är uppsatt på en asfalterad uppfart till en villa eller på en annan typ av avgränsad yta utomhus, handlar det om streetbasket. Man kan också spela inomhus i en idrottshall, fast då utnyttjar man enbart ena planhalvan. Streetbasket är en förenklad form av basket. Streetball är ett annat namn för den här sporten.

 

Enklare regler
Eftersom man använder sig av enklare regler i streetbasket blir spelet roligare. Vem som helst ska kunna delta och lätt förstå reglerna, är tanken. En fördel är att spelplanen inte tar upp så mycket utrymme, 10 x 10 meter räcker och då helst med en linje fem meter ut från korgen samt en linje där alla anfall startar utanför.
Då man spelar streetbasket behöver man vare sig domare, tidtagare eller poängräknare. Allt sådant sköter spelarna själva. Reglerna skapas efter de förutsättningar som finns hos dem som skall vara med.

Det står spelarna fritt att välja vad som ska uppnås för att vinnaren av matchen ska kunna koras. Antingen att den som först når en viss poängsumma vinner eller så beslutar man sig för en tidsbegränsning för matchen. Läs mer om streetbasket och olika regler på SBBF, Svenska Basketbollsförbundet.Streetbasket 22

 

Placeringen av korgen
Beroende på om det är barn upp till tretton år som ska spela eller äldre ska själva basketkorgen placeras på olika höjder. Upp till 13 år ska den placeras på en höjd av 2,60 meter och 3,05 meter för det fall man är äldre.

 

Bollens material
Det bästa är att spela med en boll gjord av gummi eftersom en läderboll snabbare går sönder.

 

Antal spelare
Självklart kan man spela för sig själv fast för bästa upplevelse är det roligare om man är fler. Två, kanske upp till åtta deltagare gör matchen roligare. Om det finns fler lag att spela mot under en turnering kan det vara trevligt med egna matchtröjor, något som kan beställas hos medtryck.com.

 

Streetbasket är både ett trevligt sätt att umgås och samtidigt ett roligt sätt att få vardagsmotion. Dags för en match någon?